Barta Egy Kis Furmint 2019
- Írta: Tamás Tibor

Talán az egyik legismertebb és külföldön is sokak által elismert fajta a Furmint. Jellemzően a Tokaji-aszú egyik fő összetevője volt, ám a fogyasztók izlésének és igényeinek változásával igény lett egy nemzetközi szinten is értékelhető magyar száraz, fehér borra. Így születtek meg a száraz Furmintok, és mekkora szerencse, hogy errefelé változott a közizlés! Mára már a száraz Furmintok mellett nem lehet elmenni említés nélkül még azoknak sem akik nem kedvelik ezt a stílusú bort.

A furmintnál ugyanúgy mint a kéknyelűnél két táborra szakadnak a borivók: vagy utálják vagy imádják. Biztos vagyok benne, hogy ez a Furmint azok szívét is meghódítja akik egyébként nem lelkesednek a fajtáért. Barta, Tokaj egyik leghíresebb és sokak szerint legjobb pincészete. Ez a tételük abszolút egy belépő kategóriás tétel (minden negatív jelzőtől mentesen). Illatban a furmintra jellemző fehér húsú gyümölcsök : körte, zöldalma, fehér húsú barack jelenik meg. Ízében mintha beleharapnánk egy almába, mellé közepesen erős savak, közép hosszú lecsengés. Semmi hordó, semmi sallang egy egyszerű "bisztró Furmint", de ez abszolút jól is áll neki, tipikusan az a bor amiből egy forró nyári napon kettő üveggel simán megiszik az ember fia.

Érlelésre nem igazán alkalmas de nem is az a cél vele, ezt most kell élvezni addig amíg olyan friss, hogy szinte kiugrik a pohárból.