Dobosi Juhfark 2018
- Írta: Tamás Tibor
Elsődleges ízek

Áfonya

Akác

Alma

Ananász

Banán
Értékelés
Megjelenés
Illat
Íz
Komplexitás
Összesítés
14/20

Habár a juhfark a Somló-Hegyen elterjedt fajta ahol a nászéjszakák borának is tartják, más vulkanikus területeken is nagyon jól tudja érezni magát. De miért a nászéjszakák bora? Már a Habsburg udvarokban is állandóan megtalálhatóak voltak a somlai borok. Úgy tartották ha a nászéjszakán juhfarkot fogyasztanak fiú gyermek fog születni. Nem vagyok egy túl babonás ember de a statisztikák azt mutatják, hogy a Somló-Hegy környékén több fiú gyermek lát napvilágot.

A juhfark alapvetően egy rendkívül neutrális fajta így nagyon jól tudja át adni a terroir jellegezetességeit. Nevét a tömött fürtjéről kapta amely őseinket a juhok farkára emlékeztette. A Dobosi pincészet 2001 óta bio termeléssel készíti borait.

A bort szalma sárga szín jellemzi amely mellé illatban krémes, citrusos, minerális jegyek társulnak, ezek a jegyek a szájban aszalt sárgabarackal, füsttel, enyhe sós érzéssel egészülnek ki valamint közepes savval. Közép hosszú lecsengéssel távozik a szánkból.

Akár 1-2 év érlelésre is alkalmas de most fogyasztva is biztosan elnyeri tetszésünket.