Tóth Barnabás Hárslevelű 2017
- Írta: Tamás Tibor

Mindenki életében eljön az a bor (vagy gyakorlatilag bármilyen témáról is beszélünk valami) ami gyökeresen megváltoztatja a látásmódját. Nekem ez a bor Tóth Barna '17-es hárslevelűje volt, és szerelem volt első látásra vagyis inkább ivásra. Történetünk egy budapesti csillagos (nevet direkt nem írok) étteremben kezdődött és azóta is töretlenül ehhez hasonlítok mindent bort.

Ez A BOR, emiatt kezdtem el jobban nyitni a magyar fajták felé. Sokaknak a hárslevelű egybe fonódott Tokajjal és az édes borokkal ám ennél sokkal több is van benne. Nagy-Somlón járunk azon belül is az Arany-Hegy dűlőben ahol is 0.6 hektár területen készíti Barna a borait. Furmint és Hárslevelű semmi más, nem is kell több, se fajtából se területből. Itt tökéletesen megtapasztalható mennyire is más minden egyes évjárat.

Maga a bor illatában elvarázsol és rabul ejt, borzasztóan intenzív akác, vanília, egres de mellette a somlai borokra jellemző füstösség és mineralitás. Nagy korty lendületes savak, pici maradék cukor ami egyáltalán nem zavaró sőt! ad egy olyan extra mélységet amely csak a hárslevelűnél van meg.

Legnagyobb hátránya ami a legjobb tulajdonsága is: nagyon limitált palackszámban készül így hamar elfogy. Érdemes ha szembe jön velünk lecsapni rá mert valószínűleg nem lesz rá többször alkalmunk.

Nagy érlelési potenciál van benne így ha kibírjuk pár év múlva még nagyobb élmény lehet.

Bátran ajánlom testesebb fehér húsokhoz, halakhoz vagy csak magában, behűtve, 1-2 üveggel (ahogy én szoktam).